Η στενή σχέση του Κωνσταντίνου Μ. Σγουρού με τα ταχύπλοα σκάφη και τη διδασκαλία για το δίπλωμα ξεκίνησε το 1985, σε ηλικία 13 ετών, όταν δούλευε μαζί με τον πατέρα του στη σχολή Ταχύπλοων Σκαφών που διατηρούσε ο πατέρας του στη Ραφήνα και έκτοτε εξελίχθηκε σε πάθος. Στα πλαίσια αυτού του πάθους, από το 1985 μέχρι και σήμερα, διδάσκει με υπευθυνότητα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα στη Σχολή Ταχυπλόων Σκαφών Κων/νος Μ. Σγουρός «Boatcoach.gr» προσπαθώντας με τις δυνάμεις του, τις γνώσεις του και την εμπειρία του να συμβάλει στη διατήρηση της «Ναυτοσύνης».
Το ταξίδεμα ενός σκάφους απαιτεί σύνεση, ωριμότητα και σεβασμό προς την θάλασσα και οπωσδήποτε απαιτούνται κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις, ώστε εσείς και οι επιβαίνοντες στο σκάφος να χαρείτε την ομορφιά της θάλασσας και να απαλλαγείτε από τυχόν δυσάρεστα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, όταν κάποιες σημαντικές πρακτικές ή και γνώσεις δεν ακολουθούνται.
Εδώ, λοιπόν, στη σχολή μας προσπαθούμε ο χειριστής να κατανοήσει ακριβώς τη σημασία της ασφαλούς πλεύσης και της ναυτοσύνης (ιδιότητα χειριστή να συμπεριφέρεται σύμφωνα με ότι θεωρείται σωστό και ασφαλές) και να του διδαχθούν θεμελιώδεις γνώσεις που πρέπει να έχει προκειμένου να του εξασφαλίσουν τη σωστή και ασφαλή πλεύση.
Η θάλασσα είναι δυστυχώς απρόβλεπτη και θα πρέπει να έχουμε, πάντα, κατά νου ότι οι πολλές γνώμες βουλιάζουν το καράβι αλλά και ότι ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται. Σύμφωνα με τον Πόπλιο Σύρο «Καθένας μπορεί να κυβερνήσει, όταν η θάλασσα είναι ήσυχη.». Τι γίνεται όμως όταν οι συνθήκες αλλάζουν?
Είναι πολλά και ενδιαφέροντα τα πράγματα που πρέπει ένας καινούργιος χειριστής ενός ταχύπλοου σκάφους να πληροφορηθεί, ώστε το αποτέλεσμα της ασφαλούς πλεύσης να είναι το επιθυμητό.
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Σγουρός